TAM ÖLÇÜLÜ MANTI TARİFİ

Selam,
mantı sevenler için, hamuru tam ölçülü tarifimi denemenizi öneririm
ben mantının bir kısmını fırında kızartıp dondurucuya kaldırdım, kalanını da haşlayarak pişirdim
kızarmış olanları aşağıdaki resimdeki gibi kapattım, haşladıklarımı ise üçgen şeklinde kapattım
boş vaktiniz olduğunda mantıyı hazırlayıp, buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuda saklayabilirsiniz, dilediğiniz zaman çıkarıp pişirirsiniz işte malzemelerimiz

hamuru için
  • 1 kilo un
  • 2 büyük yumurta
  • 400 ml oda sıcaklığında su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
iç malzemesi için
  • 400 gr kıyma (ben yağsız dana kıyması kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber
  • 1 adet rendelenmiş kuru soğan
sosu için
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 125 gr tereyağ
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
yapılışı
  1. unu karıştırma kabına alın ve ortası açın, yumurtaları kırın ,tuzu ekleyin yavaş yavaş suyu ilave edin ve yoğurun (mantı hamuru sert olmalı yoğurması başlarda biraz zor gelebilir ancak siz yoğurdukça kendini toparlayacak fazladan su ilave etmeyin) hamuru 6 parçaya bölün ,parçaları elinizle yuvarlayıp bezeler oluşturun bezeleri hafif unlayarak kaba alın ve üstünü temiz bir bezle örtüp yarım saat kadar dinlendirin
  2. iç malzemelerini kasede birleştirip yoğurun ,siz hamuru tamamlayana kadar buzdolabında bekletin dinlenen hamur bezelerini  hafif unladığınız tezgaha alın oklava yada merdaneyle, ince bir yufka şeklinde açın açtığınız yufkaları ufak karelere kesin
  3. buzdolabından iç harcını alıp, (birer leblebi tanesi kadar) hazırladığınız karelere paylaştırın ve hamur karelerini ister üçgen isterseniz de yanlarından tutup içe doğru büzdürerek kapatın
  4. mantıları hemen pişirmeyecek iseniz buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya atın


pişirme yöntemi 1

büyük bir tencereye bol su koyup tuz ekleyin kaynatın ,ateşi kısıp mantıları içine atın
mantılar yumuşayana kadar pişirin (suyun yüzeyine çıkarsa 1-2 dakika daha haşlayın yeterli)
haşlanan mantıları bir kevgir (delikli kepçe) yardımıyla tabaklara paylaştırın
üstlerine sarımsaklı yoğurt dökün
sosu için bir tavaya yağı ve naneyi koyup hafif kızdırın ,salçayı ekleyip 1-2 tur çevirerek kavurun, mantının suyundan bir kaç kaşık ilave edip karıştırın sosunuz hazır yoğurdun üstüne ekleyip servis edin

pişirme yöntemi 2

hazırladığınız mantıları yağlanmış fırın tepsisine dizin ve 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar tutun
daha sonra büyük bir tencereye 2 çorba kaşığı tereyağ ve 2 çorba kaşığı salça koyup hafif kavurun
üstüne su ekleyip kaynatın (mantının miktarına göre suyu ayarlayın)
kaynayan suya mantıları atıp yumuşayana kadar pişirin
servis tabaklarına ,biraz da suyundan alarak doldurun, üstlerine sarımsaklı yoğurt ilave ederek servis edin

tarifi çocukluktan bir anı ile bitirelim
rahmetli babaannem yaptığı mantıları yöntem 2 deki gibi yapar ufak tüpün üstünde, yağda kızartırdı
biz çocuklar kızarmış mantılara hücum ederdik :) o kadar lezzetli olurdu ki bize kalsa  pişirmeden kızarmış şekliyle yer bitirirdik :) o mantıların tadı hala damağımda babaannelerin, anneannelerin yeri dolmaz
hepinize afiyet olsun..

Yorumlar