ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI/DOLMASI


Merhabalar,
nefis ,Ermeni usulü, tam tadında bir yaprak dolması yapmak isterseniz buyurun tarifine

malzemeler:
500 gr salamura yaprak
1,5 kilo kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
yarım demet kıyılmış dereotu
1 er tatlı kaşığı yenibahar,tuz,tarçın,toz şeker,karabiber
1 paket dolmalık fıstık
1 paket kuş üzümü (önceden ıslatın şişsin)
1 limon suyu
yarım su bardağı zeytinyağı içine +çeyrek su bardağı pişirirken tencereye

yapımı:
soğanları temizleyip ufak ufak doğrayın yada robottan geçirin fakat çok fazla ezmeyin
tencereye alıp ocağı açın suyu bırakıp çektiğinde yağı ve fıstığı ekleyin kısık ateşte biraz kavurun
yıkanmış pirinci ekleyin karıştırın
1-2 dk kavurun
baharatlarını ekleyin 1-2 tur döndürün
üzümü ilave edin karıştırın
son olarak dereotunu ilave edin
harcı ocaktan alıp soğumaya bırakın

yaprağı , tuzu çıkana kadar kaynar suda bekletin ve süzün
saplarını kesin tencerenin dibine koymak için bir kaç tane ayırın

yaprakların geniş tarafına harçtan koyup sarın
hepsini bu şekilde tamamlayın

tencerenin dibine ayırdığınız yaprakları yerleştirin
üstüne sarmaları dizin
limon suyunu ve yağı ilave edin
ve üstüne bir tabak kapatın
dolmaların hizasına gelecek kadar su ekleyip pişirin
yaprağın cinsine göre pişme süresi değişir kontrol edin dolmalar/sarmalar yumuşayana kadar pişirin
afiyet olsun..


Yorumlar